מחלת רפלוקס – זאת מחלה שפוגעת באיכות החיים משמעותי.
30-70%מכלל האנשים חווים.GERD ל-7% מאנשיםיש תסמינים של GERD יומי,תסמינים שבועיים ל14-20%ול-15-50% חודשי.
תסמינים השכיחים ביותר הם: צרבת, החזר חומצה, דיספאגיה. בשלביותרמתקדם של המחלה אנשים סובלים מתסמינים אטיפים: דלקת ריאות ,שיעול, צרידות , דלקת בוושט , קושי בבליעה עקה היצירות בוושט.
איפה שורש הבעיה?
–ירידה בתפקוד שסתום התחתון של הוושט –עיכוב בהתרוקנות קיבה –דיסמוטיליות (בעיה בתנועתיות) של הוושט –בקע סרעפתי גולש +/-
למה זה יכול לגרום?
–פגיעה חוזרת של רירית הוושט –דלקת בוושט כיבית –היצירות בוושט –דלקת בוושט התחתון טרום סרטני – ע”ש בארט
איך לטפל?
–קודם כל יש לשנות את סגנון החיים והרגלי האכילה: להימנע מקפה, מזונות שומניים, עישון; לרדת במשקל, להרים ראש המיטה, לבטל ארוחות לילה מאוחרות.
–תרופות עם מנגנון הפעולה בדיכוי חומצה PPI
הוראות לטיפול כירורגי:
–טיפול לא ניתוחי –תרופתי – נכשל –צריך טיפול תרופתי לאורך כל החיים (מטופלים צעירים) – בקע סרעפתי ( בהיאטוס – פתח טבעי של הוושט) – תסמינים לא טיפוסיים עם בדיקה pH חיובית
סיבוכים של GERD:
– בארט של הוושט – מתפתח ב5-15% של חולים עם מחלת רפלוקס – דלקת בוושט עם כיבים – אבחנה רק בגסטרוסקופיה.
בירור לפני ניתוח
–צילום בליעה עם חומר ניגוד – גסטרוסקופיה – מנומטריה – בדיקת לחץ של שסתום התחתון של הושט – בדיקת pH של הוושט במשך 24 שעות
טיפול ניתוחי
–ניתוח רפלוקס בהרדמה כללית בשיטה פולשנית זעירה (לפרוסקופיה( – מטרת הניתוח – לבנות שסתום מלאכותי חדש של וושט התחתון מחלק עליון של הקיבה ולעטוף וושט התחתון בצורת צווארון.
אחרי ניתוח:
– המנותחים מיד לאחר ניתוח יכולים להרגיש קושי בבליעה של אוכל מוצק. לכן מומלץ לאכול אוכל נוזלי ומרוסק במשך 3 שבועות. – לא מומלץ מיד לאחר ניתוח להפסיק תרופות סותמות הפרשת חומצה בקיבה ולרדת מהן באופן הדרגתי.
תסמיני המחלה הראשוניים הם יחסית שכיחים והם כוללים אנמיה, עייפות ואף ירידה במשקל. איתור של המחלה בשלב מוקדם יכול להציל חיים, ובארץ מתבצעים כמה ניתוחים שונים כדי לטפל בחולים.
זוהי אחת המחלות של מערכת העיכול, מלוות חסרונות מסוימים בחיי היומיום ומהווה איום חמור על הגוף. שמות אחרים למחלה זו: achalasia, cardiospasm, aperistaltika megaesophagus הוושט.