סרטן קיבה: מה התסמינים הראשונים?
תסמיני המחלה הראשוניים הם יחסית שכיחים והם כוללים אנמיה, עייפות ואף ירידה במשקל. איתור של המחלה בשלב מוקדם יכול להציל חיים, ובארץ מתבצעים כמה ניתוחים שונים כדי לטפל בחולים.
קיבה היא איבר חלול בבטן העליונה מתחת לצלעות. קיבה היא חלק ממערכת העיכול. מזון עובר מהפה דרך הוושט אל הקיבה. בקיבה, המזון הופך לנוזלי. שרירים של הקיבה דוחפים את הבולוס של מזון לכיוון מעי הדק.
דופן הקיבה מורכב מחמש שכבות: שכבה פנימית או שכבת רירית ,שכבת שרירים, השכבה החיצונית (serosa).
הבנת סרטן קיבה
סרטן מתחיל בתאים. תאים מרכיבים רקמות, רקמות יוצרות איברים בגוף. לכל תא יש מהלך החיים משלו. תאים גדלים ומתחלקים על מנת ליצור תאים חדשים, הגוף זקוק להם. כאשר תאים מזדקנים, הם מתים, ותאים חדשים תופסים את המקומם. לפעמים התהליך הזה משתבש. תאים חדשים נוצרים כאשר הגוף אינו זקוקים להם, ותאים ישנים או פגומים לא מתים כפי שהם לעתים קרובות עושים . תאי עודפים יוצרים מסה של רקמה הנקראת פוליפ או גידול.
גידול בקיבה יכול להיות שפיר (לא סרטני) או ממאירים (סרטני). גידולים שפירים אינו מזיקים כמו גידולים ממאירים.
– לעתים רחוקות מסכנים את החיים
– ניתן להסיר, ובדרך כלל לא חוזרים
– לא חודרים לרקמות סביבם
– לא מתפשטים לאיברים אחרים של הגוף
– יכולים לסכן את החיים
– לעתים קרובות ניתן להסיר אבל לפעמים צומחים בחזרה
– יכול לפלוש ולהזיק לרקמות ואיברים סמוכים
– עלול להתפשט איברים אחרים של הגוף
סרטן הקיבה מתחיל בדרך כלל בתאים של השכבה הפנימית של הקיבה. במשך זמן, הסרטן עלול לפלוש שכבות עמוקות של דופן הקיבה. גידול בקיבה יכול לחדור דרך השכבה החיצונית של הקיבה לאיברים סמוכים כמו הכבד, לבלב, וושט, או במעיים.
תאי סרטן קיבה יכולים להתנתק מהגידול המקורי ולהתפשט. הם נכנסים לכלי דם או כלי לימפה, אשר סניף לכל הרקמות בגוף. תאים סרטניים ניתן למצוא בבלוטות לימפה בבטן. תאים סרטניים יכולים להתפשט לרקמות אחרות ולגדול כדי ליצור גידולים חדשים, שעלול לגרום נזק לרקמות אלה. התפשטות הסרטן נקראת גרורה.
אבל אף אחד לא יודע את הסיבות של סרטן הקיבה המדויקות. גורם סיכון הוא כל דבר העשוי להגדיל את הסיכוי לחלות במחלה. מחקרים הראו את גורמי הסיכון הבאים לסרטן קיבה:
סרטן הקיבה מוקדם לעתים קרובות אינו גורם לתסמינים.
בשלב של סרטן יותר מתקדם התסמינים הנפוצים ביותר הם:
– אי נוחות או כאב באזור הבטן
– קושי בבליעה
– בחילות והקאות
– ירידה במשקל
– תחושת שובע או נפוח לאחר ארוחה קטנה
– הקאות דם או שיש דם בצואה
תסמינים אלה אינם ספציפיים לסרטן, אבל דורשים בירור כדי להיות מאובחן ומטופל בבעיות מוקדם ככל האפשר.
– בדיקה גופנית.
– אנדוסקופיה: הרופא משתמש בצינור דק (אנדוסקופ) לבדוק את הבטן. הרופא נותן הרדמה בספריי לגרון. גם חולה יכול לקבל תרופה שתעזור לך להירגע. צינור מועבר דרך הפה והוושט אל הקיבה.
– ביופסיה: הרופא משתמש באנדוסקופ לא רק להסתכלות וגם להסרת רקמה מהקיבה. הפתולוג בודק את הרקמה תחת מיקרוסקופ כדי לחפש את תאים סרטניים. ביופסיה היא הדרך היחידה אמינה כדי לברר אם תאים סרטניים.
חשוב לדעת כדי להחליט על הטיפול הנכון.
שתי שאלות בסיסיות:
– כמה עמוק הגידול חודר את הדופן הקיבה?
– האם הסרטן התפשט, ואם כן, לאילו חלקים של הגוף?
כאשר הסרטן מתפשט ניתן למצוא תאי סרטן קיבה בבלוטות הלימפה סמוכות, כבד, לבלב, וושט, המעי ואיברים אחרים.
בחירת טיפול תלויה בעיקר בגודל ובמיקום של הגידול, שלב מחלה, ועל הבריאות הכללית של החולה.
טיפול בסרטן הקיבה יכול לכלול ניתוח, כימותרפיה או הקרנות. החולה צפוי לקבל יותר מסוג אחד של טיפול.
ניתוח לסרטן קיבה תלוי במידה רבה בהם הסרטן ממוקם. המנתח עשוי להסיר את כל הקיבה או רק את החלק מהקיבה.
שני סוגים עיקריים של ניתוח קיבה הם:
1. כריתת קיבה חלקית עבור גידולים בקיבה התחתונה: המנתח מסיר את הקיבה התחתונה עם סרטן. המנתח מחבר את החלק הנותר של הקיבה אל המעי. מסירים גם בלוטות לימפה סמוכות ואזוריות (בשיטה D1,D1+, D2 )כריתת בלוטות לימפה תלויה בהגדרת המחלה .
2. כריתת קיבה מלאה עבור גידולים בקיבה העליונה: המנתח מסיר את כל קיבה, חלק קטן מוושט ומעי דק, ורקמות אחרות בקרבת הגידול. מסירים גם בלוטות לימפה סמוכות ואזוריות, (בשיטה (D1, D1 +, D2 תלוי בהגדרת המחלה. ואז המנתח מחבר את הוושט ישירות אל המעי הדק.
הזמן שנדרש כדי להחלים לאחר הניתוח הוא שונה עבור כל אדם, וחולה יכול להיות בבית החולים במשך שבוע או יותר. חולים עשויים לחוש כאב במהלך הימים הראשונים.
דיאטנית יכולה לעזור לחולה לתכנן את דיאטה שענתה על הצרכים התזונתיים שלו. התכנית, המתארת את הסוג וכמות מזון לאחר הניתוח יכולה לעזור לחולה למנוע ירידה במשקל ואי נוחות בזמן האכילה.
לאחר ניתוח קיבה, ייתכן שתצטרכו לקחת תוספים יומיים של ויטמינים ומינרלים כגון ויטמין D, סידן וברזל. ייתכן שיצטרך גם ויטמין .B12
יש אנשים עם בעיות אכילה ושתייה לאחר ניתוח קיבה. נוזל יכול לעבור אל המעי הדק במהירות רבה מדי, וכתוצאה תסמונת הצפה. תסמינים כוללים התכווצויות, בחילות, נפיחות, שלשול וסחרחורת.
כדי למנוע תופעות אלו ,כדי לבצע את השינויים הבאים:
– יש לתכנן את ארוחות קטנות יותר, תכופות יותר (חלק מהרופאים מאמינים, 6 ארוחות ביום)
– להפריד שתיה ואוכל בארוחות
– להפחית מזונות מתוקים מאוד ומשקאות (כגון עוגיות, ממתקים, משקאות קלים, מיצים)
החולה צריך בדיקות רגילות לאחר טיפול בסרטן קיבה. בדיקות עשויות לכלול בדיקה גופנית, בדיקות דם, רנטגן, טומוגרפיה ממוחשבת, אנדוסקופיה, או בדיקות אחרות. אם היה לחולה ניתוח קיבה, רופא יכול לרשום בדיקות דם כדי לבדוק את הרמות של ויטמינים ומינרלים מסוימים, כגון ויטמין B12, סידן וברזל.
תסמיני המחלה הראשוניים הם יחסית שכיחים והם כוללים אנמיה, עייפות ואף ירידה במשקל. איתור של המחלה בשלב מוקדם יכול להציל חיים, ובארץ מתבצעים כמה ניתוחים שונים כדי לטפל בחולים.
נשאי הליקובקטר פילורי נמצאים בסיכון גבוה ללקות בסרטן הקיבה. סקירת מחקרים מצאה כי הטיפול נגדו בשלב מוקדם מפחית משמעותית את הסיכון הזה.
הסרטן הוא “רוצח רוע חתרנית” ידוע של האנושות. למרות מאבקו של האיש בקרב שונה עם מחלה אימתנית, סרטן הוא עדיין אחד הגורמים המובילים למוות.
ד”ר סלבה ברד – כירורג מומחה פרטי לטיפול במחלות דרכי העיכול מבצע ניתוחים בבי”ח אסותא, הרצליה מדיקל סנטר וקליניקה פרטית קולופרו סרג’יקל גרופ.
ד”ר סלבה ברד – כירורג מומחה פרטי לטיפול במחלות דרכי העיכול מבצע ניתוחים בבי”ח אסותא, הרצליה מדיקל סנטר וקליניקה פרטית קולופרו סרג’יקל גרופ.