מחלות מעיים

נזכיר לכם על אנטומיה:

מעיים מחולקים בגדול למעי הדק ומעי הגס.  מעי הדק מתחיל משוער של הקיבה וחלק הראשון שלו נקרא תריסריון. מעי הדק נגמר בשסתום , דרכו מעי הדק מתחבר למעי הגס. מעי הגס גם מתחלק למספר חלקים- צקום, מעי הגס העולה, רוחבי, היורד, סיגמא ורקטום.

לכל חלק של המעיים יש תפקיד משלו. הכנת האוכל לעיכול מתחילה בקיבה , העיכול עצמו מתחיל כבר בתריסריון שבו מופרשים מיצים , אנזימים לפירוק כל סוגי המזון.

 המעיים מבצעת תפקידים חיוניים: פירוק מזון לאלמנטים לעיכול, ספיגת חומרים מזינים לדם, הסרת רעלנים מהגוף.

מעניין: מעיים מכילים חיידקים רבים. בריאות של המעיים ושל כל הגוף תלויה בהרכב של חיידקים במעי . תריסריון בדרך כל סטרילי –ללא חיידקים ומעי הגס להפך מכיל עד 500 סוגי חיידקים.

התפתחות של מחלות מעיים תלויה בהרבה גורמים:

  • גנטיקה
  • מחלות של איברים אחרים כגון – קיבה (גסטריטיס), כיס המרה, לבלב (פנקראטיטיס),
  • דלקת זיהומית של מעיים
  • נטילת תרופות, בעיקר טיפול אנטיביוטי ממושך יכול לגרום לחוסר איזון בחיידקים –דיזבאקטריוזיס
  • אכילה לא נכונה – הגזמה באוכל שומני, מטוגן, מאכלים משומרים, וחוסר סיבים תזונתיים
  • חוסר ויטמינים ומיקרואלמנטים
  • הרגלים – עישון
  • משקל יתר
  • תת פעילות גופנית

יש גורמים, למשל נטייה גנטית, אינם תלויים באדם, והם אינם בשליטתנו . מצד שני: מזון, סגנון החיים  – אנחנו מסוגלים לשנות.

לפי סטטיסטיקה, במדינות מפותחות עד 90% מאוכלוסייה  סובלים מכל מיני מחלות במעיים

לפיכך, מחלות מעי דלקתיות, אשר מחלת קרוהן ו קוליטיס ulcerative, מאובחנים כ 200 אנשים מתוך 100,000 נבדקים, רובם צעירים. גברים ונשים סובלים בערך באותה תדירות.

סימנים כלליים של מחלות מעי הדק והגס

תלונות הכי שכיחות  – כאבי בטן ושינויים בהרגלי יציאה .

בנוסף – בחילות, חוסר תאבון, צואה עם דם או ריר, גזים , ירידה במשקל.

כל הסימנים האלה לא ספציפיים בכלל. יכולים להיות בכל מחלת מעיים.

כאבי בטן:

תסמונת הכאב בפתולוגיות מעיים יכולה להיות בעלת אופי שונה, תכונות, לוקליזציה, אינטנסיביות. בהתאם לסיבת המופע, יש או אין קשר בין כאב ואכילה, כאב ויציאות.

למשל, מחלות של המעי הדק מאופיינות בכאב חזק סביב הטבור. כאבים יכולים לקבל אופי מושך, חותך, או כאבים עוויתיים.

עבור מחלות מעי הגס , כאבים עמומים, לוחצים באזור מפשעות , מוקלים ונעלמים אחרי יציאה או מעבר גזים. אין קשר ישיר בין אכילה וכאבים האלה.

שלשולים (דיאראה):

נהוג לדבר על שלשולים כאשר תדירות הצואה עולה על 3-4 פעמים ביום.

צואה נוזלית בשפע הן סימפטום אופייני במיוחד לפתולוגיות המעי הדק. צואה עשויה להכיל קצף, חלקיקים של מזון מעוכל.

בפתולוגיה של מעי הגס, הפרשות צואה נוזליים נצפות בתדירות נמוכה יותר, בעיקר בתקופת ההחרפה. יחד עם זאת, מספרם קטן, לפעמים עקבות של דם וריר.

עצירות:

חוסר יציאה ממושך הוא לרוב סימן למחלת המעי הגס.

חשוב – עצירות אינה נגרמת תמיד על ידי מחלות המעי. היא נצפתה אצל אנשים בריאים עקב הפרעות אכילה, תת פעילות גופנית, תופעות לוואי של תרופות מסוימות. בנוסף, עצירות עלולה להפגין הפרעות של מערכות העצבים, האנדוקרינית.

תסמינים של מחלות המעיים הנפוצות ביותר

דלקת מעי הדק או מעי הגס, דלקת חריפה או כרונית

  1. דלקת מעי הדק אנטריטיס: דלקת בשכבת רירית של מעי הדק. יכולה להיות חריפה או כרונית.

אנטריטיס חריפה אופיינית להרעלת מזון,  מחלות זיהומיות של המעיים, גם כן, התוצאה מגירוי של רירית ע”י אוכל חריף, אלכוהול. דלקת  מעי הדק חריפה מתבטאת לראשונה בשלשול, בחילה, הקאות, כאבים באזור  הטבור . לאחר מכן מתווספים תסמינים כלליים: חום, חולשה, הזעה, כאב ראש. מהלך המחלה די מהיר.

אנטריטיס כרונית מתפתחת במשך זמן רב, לעיתים קרובות על רקע של דלקת בקיבה -גסטריטיס. המחלה מתבטאת בעוצמת כאב עמום סביב הטבור, בחילות, תחושה של נפיחות, רוטטים אחרי אכילה. בתנאים קשים, שלשולים אופייניים (תדירות הצואה מגיעה ל -20 פעמים ביום). בצואה, בועות של גז, חלקיקים של מזון מעוכל בולטים. משקל הגוף של המטופל פוחת חולשה כללית, סימנים של חוסר ויטמינים (ציפורניים פריכות, נשירת שיער, עור יבש).

 

  1. דלקת מעי הגסקוליטיס – דלקת בשכבת רירית של מעי הגס.
  • קוליטיס חריפה בדרך כלל זיהומית . הסימפטומים של קוליטיס חריפה הם כאב התכווצויות חמורות בבטן, צואה רופפת תכופה עם תערובת של ריר, במקרים חמורים עם דם, טנסמוס (דחף מכאיב ליציאה), חולשה כללית, לעתים קרובות חום
  • קוליטיס כרונית – קוליטיס כרונית מתפתחת כסיבוך של דלקת קיבה, דלקת הלבלב, יכולה להיות קשורה עם הפרעות אכילה או הרעלה ממושכת. מופיע כאבים בוטים בבטן הימנית, השמאלית או התחתונה, עצירות ממושכת או שלשולים. חולים סובלים מגזים, אובדן תיאבון, בחילה, חולשה. הפרעות פסיכו-אמוציונליות תכופות, דיכאון. סימפטום של מחלה זו אצל גברים עשוי להיות בעיות בזקפה, אצל נשים – אי וסת.
  1. דלקת מעי הגס כיביתקוליטיס אוצלרטיבית – זה מסווג כמחלה נפרדת, שכן יש לו אופי שונה לחלוטין מאשר קוליטיס כרונית כרגיל.

הסיבות למחלה אינן מובנות במלואן; קרוב לוודאי שהן בעל אופי גנטי ואוטואימוני.

עם קוליטיס כיבית, רקטום  מושפע בעיקר. אם המחלה נמשכת זמן רב, התהליך הדלקתי מתפשט לחלקים אחרים של המעי הגס. הסימפטום העיקרי של המחלה הוא דימום. הדם נמצא בצואה אפילו בזמן הפוגה. קוליטיס כיבית מאופיין בשלשול, לפעמים לסירוגין עם עצירות. כאב מתרחש לעתים קרובות בצד השמאלי של הבטן.

 

  1. מחלת קרוהן – על פי טבעו של התהליך דומה לקוליטיס כיבית, אך בניגוד לה, משפיעה על כל חלקי מערכת העיכול. הדלקת הנפוצה ביותר משתרעת על אזורים שונים של המעי הדק הסופי, המעי הגס והרקטום. מחלת קרוהן נמשכת זמן רב עם תקופות של התלקחות והפוגה.

בתקופה החריפה של החולים, כאבי בטן ספסטיסטיים, נפיחות, שלשולים, חום, ירידה במשקל. בצואה דם וריר בולטים. לעתים קרובות עם מחלת קרוהן, ישנם סדקים בפי הטבעת, כאבים באזור אנאלי. כאב אופייני במפרקים, פריחות בעור.

עם מהלך ארוך של המחלה, סיבוכים אפשריים: פיסטולות, מורסות, הצירויות של האזורים הפגועים עם התפתחות חסימת מעיים, אשר עשוי להיות חלקי או מלא.

הסימפטומים של "מסתורי" מחלות של המעי

אבחנות כגון dysbacteriosis ותסמונת מעי רגז גורמים להרבה שאלות בחולים.

  1. דיזבאקטריוזיס –  היא הפרעה של הרכב נורמלי של microflora במעי. עם ירידה במספר “חיידקים הטובים ” lacto ו bifidobacteria, צמיחה פעילה של microflora אופורטוניסטי (פתוגנים).

 Dysbacteriosis אינה מחלה נפרדת, אלא תסמונת המתפתחת בתהליכים פתולוגיים שונים (מחלות של אברי העיכול, מצבי חיסונים, אלרגיות, חוסר ויטמינים, הרעלה), שימוש באנטיביוטיקה ממושך.

סימפטומים של dysbiosis הם מגוונים ולא ספציפיים. המטופלים סובלים משלשול, התכווצויות כאב בטן, גזים, בחילה, טעם לא נעים בפה, אובדן תיאבון. לעתים קרובות הקשורים תסמינים כגון עייפות, דיכאון, כאבי ראש, הפרעות שינה.

  1. תסמונת מעי הרגיז

זוהי הפרעה תפקודית של המעי, כלומר, דלקתיים וכל שינויים אורגניים אחרים במערכת העיכול עם תסמונת זו נעדרים. עם זאת, יש ליקוי בולט של תנועתיות של המעי הגס בעיקר עם ביטויים קליניים אופייניים.

הסיבות המדויקות של התסמונת טרם הובהרו. במנגנון התפתחות התסמונת יש חשיבות רבה לגורמים פסיכו-אמוציונליים. כמו כן, כמובן, את התפקיד של התורשה, את התכונות של תזונה, הרכב של microflora במעי.

התופעות הקליניות העיקריות  הן כאב, שינויים בהרגלי יציאה (שלשולים ו / או עצירות), גזים.

בעיה מסוימת  היא תסמונת שלשולים. זה לא רק פוגע באיכות החיים של חולים, אך לעתים קרובות הופך את סיבת האבחנה מוטעה. כדי להבחין בין תסמונת שלשולים במעי הרגיז (שלשולים פונקציונליים) מ dysbiosis, דלקת לבלב כרונית ומחלות אחרות, צריך לשים לב לאופי הביטוי בסימפטומים. שלשולים בתסמונת מעי הרגיז  – הקרה התקפים בעיקר בשעות הבוקר. לרוב דחף בלתי עביר צורכים שנצפה לאחר ארוחת בוקר. כאב ואי נוחות בבטן נערכת בדרך כלל מיד לאחר פעולת מעיים. עבור תסמונת מעי הרגיז  מאופיין העובדה התקפות שלשול להתרחש על רקע של מתח נפשי.

ד"ר ברד מסכם וממליץ

אם אתה מרגיש פתאום כאב בטן, טעם לא נעים בפה, מצב רוח התחיל להידרדר והתיאבון ירד, אז הדבר הטוב ביותר שאתה יכול לעשות במצב זה היא לפנות למומחה אשר יאבחן. כדי לבצע אבחון מדויק, עליך להתייעץ עם הרופא שלך. הוא יכול לגלות את סוג המחלה, לקבוע את הסיבות ולרשום את הטיפול הדרוש.

הפתולוגיות שזוהו בזמן של מערכת העיכול הן לעתים קרובות ברת טיפול עם החלמה מלאה.

מחלות מעיים

מעיים מחולקים בגדול למעי הדק ומעי הגס.  מעי הדק מתחיל משוער של הקיבה וחלק הראשון שלו נקרא תריסריון. מעי הדק נגמר בשסתום , דרכו מעי הדק מתחבר למעי הגס. מעי הגס גם מתחלק למספר חלקים- צקום, מעי הגס העולה, רוחבי, היורד, סיגמא ורקטום.

המשך קריאה >>
מידע על קיבה וגידולים בקיבה מכירורג מומחה פרטי דר דרב

מה אנחנו יודעים על קיבה?

קיבה היא איבר חלול בבטן העליונה מתחת לצלעות. קיבה היא חלק ממערכת העיכול. מזון עובר מהפה דרך הוושט אל הקיבה. בקיבה, המזון הופך לנוזלי. שרירים של הקיבה דוחפים את הבולוס של מזון לכיוון מעי הדק.

המשך קריאה >>
Dr.-Bard-logo-long

ד”ר סלבה ברד – כירורג מומחה פרטי לטיפול במחלות דרכי העיכול מבצע ניתוחים בבי”ח אסותא, הרצליה מדיקל סנטר וקליניקה פרטית קולופרו סרג’יקל גרופ.

לפרטים נוספים וקביעת תור אנא השאר את הפרטים הבאים:

Dr.-Bard-logo-long

ד”ר סלבה ברד – כירורג מומחה פרטי לטיפול במחלות דרכי העיכול מבצע ניתוחים בבי”ח אסותא, הרצליה מדיקל סנטר וקליניקה פרטית קולופרו סרג’יקל גרופ.

לפרטים נוספים וקביעת תור אנא השאר את הפרטים הבאים:

שינוי גודל גופנים
ניגודיות
גלילה לראש העמוד